ДРУГА СРПСКА МЕЂУНАРОДНА

КОНФЕРЕНЦИЈА О СПОРТСКОЈ МЕДИЦИНИ

НОВА ДИМЕНЗИЈА
СПОРТСКЕ МЕДИЦИНЕ

Сава Центар, Београд

Мај 23-25, 2019

 •  
  Дана
 •  
  Сата
 •  
  Минута
 •  
  Секунде

Report on the 1st Serbian International Sports Medicine Conference

У периоду од 21 до 23.05.2015 године , у организацији Завода за спорт и медиицину спорт РС и Аспетар болнице из Катара, одржана је у Београду „Прва Српска међународна конференција спортске медицине“. Процена у самом почетку да је реч о једном од највећих догађаја у 2015 години, оцењена је у јанурау ове године одлуком Здравственог Савета Србије и евиденционим бројем под којим се води, А-1-756/15 , као међународни конгрес и као такав акредитован са 15 бодова за предаваче и 9 бодова за учеснике. Сама Конференција је својим садржајем и квалитетом оправдала очекивања свих присутних гостију, како домаћих тако и страних.
Испред Научног одбора са једне стране, проф Небојша Поповић испред болнице Аспетар (Катар) и др Тамара Гавриловић (Завод за спорт и медицину спорта РС) а испред Организационог одбора генерални директора Завода за спорт и медицину спорта РС госп. мр Горан Бојовић.
Током Конференције, предавања је одржало око 30 предавача из целог света, највећи део гостију из болнице Аспетар али и гости који су допутовали из САД-а, Италије, Немачке, Шпаније, Белгије како би учествовали на овом великом догађају као позивни предавачи. Велика имена светске сцене спортске медицине далa су свој допринос предавањима те је ово и била прилика да се проф. Карим Кан, као један од водећих људи болнице Аспетар и главни уредник британског часописа спортске медицине, појави по први пут званично у Београду. Осим њега, испред медицинског тима Италијанског Олимпијског Комитета појавио се проф. Antonio Pelliccia, Норвешког Олимпијског Комитета проф. Roald Bahr, испред медицинске комисије – председник ФИФЕ др. Michel D Hooghe и многи други.
Током првог дана Конференције имали смо част да програм почнемо у Српској Академији Наука и Уметности 4 часовним предавањима али и да искористимо прилику да проф Небојши Поповићу уручимо посебно признање од стране декана Медицинског факултета у Београду. Доктор Поповић је затим имао своје излагање на тему Историје и будућности спортске медицине у Србији, којим је завршен догађај у САНУ.
Током следећа два дана, колеге су имале прилике да чују преко 10 сати изузетних предавања које су током два дана била подељена на 8 сесија и 6 радионица. Посећеност је била велика од саме церемоније отварања па све до краја када су присутнима подељени сертификати. Могућност да се сва предавања током оба дана прате и на српском и на енглеском језику била је омогућена захваљујући сјајним преводиоцима који су по оценама присутних били изванредни. Током Конференције, сва предавања су снимана и преношена на велики видео бим.
Велика посећеност радионицама, којих је било укупно 6 током Конференције, допринела је да се оформе групе од 50 људи уместо 25, услед изузетно велике заинтересованости свих присутних колега.
Посећеност Конференције је била изузетно добра, статистика која је рађена за потребе извештаја показује да је било укупно 434 учесника које смо евидентирали кроз званичне листе. Укупно 30 предавача (од тога 5 са стране домаћина), 232 лекара (од тога око 10-так страних учесника), 9 техничара, 45 физиотерапеута, 85 студената Медицинског факултета, 49 студената Факултета физичке културе и професора, 14 присутних (психолози и остали заинтересовани). Од стране домаћина, испред Завода за спорт, одлучено је да се свим студентима и колегама на специјализацији омогући бесплатан улаз и присуство током оба дана Конференције.
На основу обрађених евалуационих листа које су сви присутни попунили, скуп је на самом крају оцењен оценом 4,92 (од максималних 5) и као такав обележио сигурно 2015 годину.
Београд је пожелео добродошлицу делегацији из Катара, страним предавачима, члановима Владе и Научног Већа, као и организаторима и спонзорима.Трудили смо се да као добри домаћини осмислимо сво време и да гостима из свих делова света наш град представимо у најбољем светлу, управо онако како и заслужује.
Након предавања у Српској Академији Наука и Уметности, гости су имали организоване туре по Калемегдану са водичима и волонтерима, а по завршетку ових активности преселили су се у Народно Позориште како би присуствовали церемонији свечаног отварања Конференције.
Свечано отварање почело је обраћањем господина Горана Бојовића, директора Државног Завода за Спорт и Спортску Медицину. Након господина Бојовића, гостима су се обратили и господин Aли Ал Кубаиси представник Катара, као и Министар Омладине и Спорта, господин Вања Удовичић,који је истакао своју пуну подршку Заводу за спорт и медицину спорта РС око организације конгреса.
У Току свечане церемоније отварања, наступили су дечији хор Чаролија, браћа Теофиловић, оркестар Боре Дугића и група ритмичке гимнастике.
Након што је церемонија отварања на Великој Сцени Народног позоришта завршена, за госте је организован коктел на балкону Народног Позоришта.
По завршетку коктела, за све госте Конференције је организована вечера у ресторану Клуб кљижевника. Вечери је, поред делегације Катара, Министра Удовичића, господина Бојовића, присуствовао и Њ.Е. Мубарак Бин Фахад Алтани, амбасадор Катара у Београду, као и представници Српско-Катарског пријатељства.
По завршетку научно-истраживачког дела другог дана, гости Конференције су се придружили организаторима и спонзорима Конференције на базенима СЦ Кошутњак, где је организована Свечана вечера. У току вечере, господин Горан Бојовић уручио је поклоне захвалности делегацији из Катара, гостујућим предавачима, као и спонзорима који су омогућили да се Конференција успешно организује и реализује. Овом приликом, господин Бојовић истакао је значај одржавања оваквог догађаја у Србији и додао да се нада да ће организација из године у годину напредовати, а број учесника постајати све већи.
Након успешно завршеног научног дела Конференције, за госте је уприличен пријем на Белом Двору, на коме су им добродошлицу пожелели ЊКВ Престолонаследник Александар Карађорђевић и ЊКВ Принцеза Катарина Карађорђевић.
За госте је након пријема и свечаног коктела организована и тура са водичем по Белом Двору.
Гости и организатори су се потом упутили на вечеру у Скадарлију, која је обележила завршетак овогодишњег скупа.
Утисци свих предавача и учесника су били више него позитивни, у сваком аспекту. Уз изузетан квалитет научног дела конференције, гости су додали да их је одушевила и професионалност, пожртвованост и гостопримство организационог тима, и сви су истакли да би волели да се ускоро опет сретну у Београду.
Конференција је била изузетно медијски покривена и своје интервјуе за домаће медије дали су чланови делегације из Катара, предавачи, Министар Удовичић, као и господин Бојовић. Реакције јавности биле су изузетно позитивне и речи честитке, подршке и захвалности стизале су са свих страна света и у току трајања Конференције, као и по њеном завршетку.