The 2nd Serbian International

Sports Medicine Conference

New Dimension
in Sports Medicine

Sava Center, Belgrade

May 23-25, 2019

  •  
    days
  •  
    hours
  •  
    minutes
  •  
    seconds

Program conference

Preconference events – Wednesday May 22nd / Thursday May 23rd
Registration 7:30-8:00h (Hotel Trim, Serbian Institute of Sport and Sports Medicine, Belgrade), FIMS COURSE (Sport and Exercise Cardiology Course, Day 1 & Day 2) – TBD / coordinator Prof Demitri Constantinou (FIMS)
Preconference events – Thursday May 23rd, place (TBD)
16:00 – 20:00h Opening Ceremony TBD

Session 1: New dimension in sport medicine
2 co-Chairs: TBD
16:00 – 16:15h director Goran Bojovic, SISSM TBD 15 min
16:15 – 16:30h TBD TBD 15 min
16:30 – 16:45h TBD TBD 15 min
16:45 – 17:00h FIMS (Prof Yannis Pitsiladis / Prof Fabio Pigozzi) FIMS Past, present and future 15 min
17:00 – 17:15h Prof Zdeslav Milinkovic TBD 15 min
17:15 – 17:30h FIFA Mourad Ghrairi, MD (UAE) 15 min
17:30 – 17:45h UEFA TBD 15 min
17:45 – 18:00h sponsor (TBD) TBD 15 min

18:00 – 19:00 Welcome drink

19:00 – 21:00 Opening ceremony or dinner
PROGRAM – DAY 1 Friday May 24th 2019 CONFERENCE
7:30 – 18:00h Registration (Sava Centar, Belgrade)
Sala 1/0 (420 mesta)
8:30 – 9:00h (Hall 1/0) Official opening: Prof F.Pigozzi / Prof Y. Pitsiladis, Prof E.Ergen, Ser.Inst.of Sport and Sports Med. represent., Serb.Association, ADAS
9:00 – 10:30h Session 2: Preparticipation screening
2 co-Chairs: Tamara Gavrilovic (Serbia), Prof Mats Borjesson (Sweden)
9:00 – 9:20h Preparticipation screening / SCD in athletes Prof Fabio Pigozzi (FIMS, Italy) 20 min
9:20 – 9:40h TBD TBD 20 min
9:40 – 10:00h Screening of master athletes Prof Mats Borjesson (FIMS, Sweden) 20 min confirmed
10:00 – 10:20h TBD Tamara Gavrilovic, MD (SISSM, Serbia) 20 min
10:20 – 10:30h Panel discussion and questions 10 min
10:30 – 11:00 Coffee Break

2 co-Chairs: Prof Zdeslav Milinkovic (Serbia) + Demitri Constantionou (South Africa)
11:00 – 11:20h TBD TBD (SRB) 20 min
11:20 – 11:40h New techniques in diagnostic and treatment Prof Demitri Constantinou (FIMS, South Africa) 20min
11:40 – 12:00h Evaluation of human movement dysfunction and injury risks factors. Predrag Bozic, PhD (SISSM, Serbia) 20 min confirmed
12:00 – 12:20h Development of A Model for Safe and Effective Return to Sports after Injuries Prof Rado Pisot (Slovenia) 20 min confirmed
Improving the health of the athlete: Load monitoring in high level professional cycling to prevent injury and illness Prof Jeroen Swart (FIMS, South Africa) confirmed
12:20 – 12:30h Panel discussion and questions 10 min
12:30 – 13:45h Lunch Break

14:00 – 16:30h Session 4: Sport Cardiology
2 co-Chairs: Prof Marija Zdravkovic (Serbia)+ Prof Ivana Nedeljkovic (Serbia)
14:00 – 14:20h MRI diagnostic Prof Marija Zdravkovic (Serbia) 20 min confirmed
14:20 – 14:40h TBD David Niederseer, MD (Switzerland) 20 min confirmed
14:40 – 15:00h Management of athletes with cardiovascular condition Milena Antic (SISSM, Serbia) 20 min confirmed
15:00 – 15:20h Exercising recommendations for paroxysmal AF in young and middle-aged athletes - PAFIYAMA syndrome Prof Ivana Nedeljkovic (Serbia) 20 min confirmed
15:20 – 15:40h TBD (pediatric cardiology), UDK Prof Vojislav Parezanovic (Serbia) 20 min confirmed
15:40 – 16:00h TBD (pediatric cardiology), Institute Prof Vladislav Vukomanovic (Serbia) 20 min confirmed
16:00 – 16:15h Panel discussion and questions 15 min
16:30 – 16:45 Afternoon Coffee Break

16:45 – 18:35 Session 5: Key notes lecturers (topic to be confirmed)
2 co-Chairs: Prof Branislav Jevtic (Serbia) + Prof Yannis Pitsiladis (FIMS, UK) + Prof Emin Ergen (Aspetar)
16:45 – 17:10h Direct to consumer genetic testing: helpful, harmful or pure fun Prof Yannis Pitsiladis (FIMS, UK) 25 min confirmed
17:10 – 17:35h The current development of sports medicine Prof Fabio Pigozzi (FIMS, Italy) 25 min
17:35 – 18:00h Improvement of competition results in elite and professional sports - challenges for sports medicine and sports sciences Prof. Dr. Branislav Jevtic (Serbia) 25 min confirmed
18:00 – 18:25h Athlete screening, Aspetar Model Prof Emin Ergen (Aspetar, Turkey) 25 min
18:25 – 18:50h Medical Services for Athletes of the Chinese Sports Delegation in 2016 OG and 2018 AG Prof Minhao Xie (China) 25 min confirmed
18:50 – 19:00h Panel discussion and questions 10 min
PROGRAM – DAY 2 Saturday May 25th 2019 CONFERENCE
8:30 – 18:00h Registration (Sava Centar, Belgrade)
Sala 1/0 (420 mesta)
9:00 – 10:30h Session 6: Sports performance & Nutrition
2 co-Chairs: Prof Vladimir Jakovljevic (Serbia) +
9:00 – 9:20h Dietary supplementation practices in high-performance athletes Dr. sci. Marija Andjelkovic (Serbia) 20 min confirmed
9:20 – 9:40h Supplementation in team sports: antioxidative and other properties Prof. dr Vladimir Jakovljevic (Serbia) 20 min confirmed
9:40 – 10:00h n-3 PUFA and n-6 PUFA supplementation in young male soccer players Doc. dr Vladimir Zivkovic (Serbia) 20 min confirmed
10:00 – 10:20h Food intolerance and sport performance Prof dr Nenad Dikic (Serbia) 20 min confirmed
10:20 – 10:30h Panel discussion and questions 10 min
10:30 – 11:00 Coffee Break

Sala 5/I ili6/I (32 – 90 mesta)
11:00 – 12:30h Parallel sessions (Workshop, sport injuries, treatment and new techniques)
11:00 – 11:15h Techniques of examinations and treatment injuries in sport (foot and ankle) Prof Slavko Tomic / dr Branislav Krivokapic 15 min
11:15 – 11:30h Techniques of examinations and treatment injuries in sport (knee) Prof Marko Kadija / Miroslav Milankov 15 min
11:30 – 11:45h Techniques of examinations and treatment injuries in sport (hip) dr Aleksandar Crnobaric 15 min
11:45 – 12:00h Hip injuries / Prof Zoran Bascarevic 15 min
12:15 – 12:30h Injuries in young athletes (diagnostic & treatment) dr Dusko Spasovski 15 min
Sports radiology focusing on the foot, ankle, knee, hip dr Djordje Jelic 15 min
12:30 – 13:15h Lunch Break

13:30 – 14:30h Session 8: Doping in sport, supplements / TUE session
2 co-Chairs: Milica Vukasinovic Vesic MD (Serbia) + Prof Yannis Pitsiladis (FIMS, UK)
13:30 – 13:50h A Holistic Antidoping Approach for a Fairer Future for Sport Prof Yanis Pitsiladis (FIMS, UK) 20 min confirmed
13:50 – 14:10h Innovations in sport science. Peak performance without doping Irina Zelenkova (Russia) 20 min confirmed
14:10 – 14:30h New frontiers in Anti-Doping – from biomarkers to deterrence Dr Nenad Dikic (Serbia) 20 min confirmed
14:30 – 14:50h Current issues of Therapeutic Use Exemption (TUE): Practice, Problems and Perspectives Prof Viktoriya Badtieva (Russia) 20 min confirmed
14:50 – 15:00h Panel discussion and questions 10 min
Sala 5/I ili6/I (32 – 90 mesta)
14:00 – 15:30h Parallel sessions (Workshop, sport injuries, treatment and new techniques)
14:00 – 14:15h Techniques of examinations and treatment injuries in sport (head & neck ijnuries) Prof Miodrag Rakic 15 min
14:15 – 14:30h Techniques of examinations and treatment injuries in sport (low back pain & deformities) Prof Zdeslav Milinkovic 15 min
14:30 – 15:00h Techniques of examinations and treatment injuries in sport (shoulder) dr Vlada Stevanovic 15 min
15:00 – 15:15h Techniques of examinations and treatment injuries in sport (elbow) dr Ivan Diklic 15 min
15:15 – 15:30h Techniques of examinations and treatment injuries in sport (hand) dr Violeta Bascarevic 15 min
Sports radiology focusing on the head / neck, back, shoulder, elbow , hand dr Djordje Jelic 15 min
Possible pane discussion and questions

15:15 – 16:30 Session 9: New technology in sport medicine
2 co-Chairs: Ass Goran Vukomanovic (Serbia) + Prof Nael El Shal (UAE)
15:15 – 15:35h Telemont EKG, project and result Ass Vukomanovic Goran (Serbia) 20 min confirmed
15:35 – 15:55h ACE and ACTN3 genes polymorphisms among elite male Serbian athletes Tijana Durmic MD (Serbia) 20 min confirmed
15:55 – 16:15h Multi – modality approach to the diagnosis and management of muscle injuries Prof. Nael El Shal (UAE) 20 min confirmed
16:15 – 16:30h Panel discussion and questions 15 min

16:30 – 18:00 Session 10: FIFA panel & Closing
2 co-Chairs: Yacine Zerguini (UAE) + Mourad Ghrairi /Brajesh Mittal MD
16:30 – 16:50h Screening U17 African players prior to the CAF Championship 2019. Age determination by MRI of the wrist in African football players: Reliability of MRI controls Dr Yacine Zerguini (UAE) 20 min confirmed
16:50 – 17:10h PCMA-Standard screening of professional players Dr Brajesh Mittal (UAE) 20 min confirmed
17:10 – 17:30h What the team physician did not learn in the medical school Dr Mourad Ghrairi (UAE) 20 min
17:30 – 17:50h FIFA/UEFA FIFA / UEFA, TBD 20 min
TBD Michiko Dohi, MD (Japan) confirmed
17:50 – 18:00h Panel discussion and questions 10 min